Aort diseksiyonunda tedavi
Diseksiyon yani aort iç duvarının yırtılması bazen hiç sorun yaratmaz ve bu durumda herhangi bir tedavi gerekmez. Sadece ilaçlarla tansiyonun kontrol altına alınması yeterlidir. Bazen de yırtığın düzeltilmesi gerekir. Bu durumda iki tedavi yöntemi vardır: Ameliyat ve anjiyografi ile tedavi.
Aort diseksiyonlarında standart tedavi yöntemi, ameliyatla bu damarın onarılmasıdır. Bazı durumlarda ameliyattan başka seçenek yoktur. Ancak bir grup hastada ameliyat dışında anjiyografi ile tedavi mümkündür. Bu yöntemde normal anjiyografi gibidir ancak damara girim deliği ve yerleştirilen stentler diğer damar stentine göre çok daha büyüktür. Kullanılan stent normalden farklı olarak özel bir kumaş ile kaplıdır ve çok daha geniştir. Kullanılan kaplı stent çapı 2.5-3.5 cm civarındadır.
Tedavide amaç damarın genişlemiş bölgesine kaplı stentler konarak genişlemiş bölgeyi devre dışı bırakmak ve damarın yırtılmasını engellemektir.
Bu stentler cerrahın ameliyatla yerleştirdiği yapay damarlara benzer. Sadece ameliyatsız da yerleştirilebilmesi mümkündür. En önemli avantajı işlemin kolay olması , daha kısa sürmesi, işlemden sonra yatış süresinin kısa ve işleme bağlı risklerin daha az olmasıdır.
Ancak aort anevrizmalarında kaplı stent yerleştirilmesi ile yapılan bu tedavi her hasta için mümkün olmayabilir. Sadece anatomik yapısı uygun olan hastalarda mümkündür.