Perkütan Drenaj işlemleri
Drenaj vücut içindeki bir sıvının bir yerden diğer bir yere aktarılması ya da vücut dışına çıkarılmasıdır. Perkütan kelimesi de deriden ince bir iğne ile girilerek yapılan işlemi tanımlar.
Perkütan drenaj genellikle hastanede yatan hastalara uygulanan tedavilerdir. En sık iki durumda kullanılır. Herhangi bir organda tıkanma olduğunda (örneğin safra yolları tıkanması ya da idrar kanalı tıkanması) vücuttaki normal bir sıvı, akması gereken bölgeye akamaz. Örneğin safra barsaklara akmaz ya da idrar mesaneye akmaz ve vücut içinde birikmeye başlar. Daha sonra biriken ve atılması gereken bu sıvılar kısmen kana geçerek vücuda zarar verir. Bu durumda asıl sorun tıkanmanın giderilmesidir. Ancak bu işlem bazen zor olabilir. Tıkanma hemen tedavi edilmiyorsa geçici olarak biriken sıvı dışarı alınmalı yani dışarı drenaj yapılmalıdır.
Drenajın ikinci türünde değişik hastalıklara bağlı vücutta istenmeyen sıvı birikimi vardır. Buna mayi birikimi de denir. Örneğin akciğerde sıvı birikir ve nefes almayı zorlaştırır ya da karında çok sıvı birikir ve ağrıya yol açar. Karında biriken sıvıya asit sıvısı denir ve genellikle karaciğer hastalığında görülür. Biriken sıvı bazen iltihap yani apsedir. Apsenin mutlaka dışarı alınması gerekir.
Temel perkütan drenaj işlemleri şunlardır:
- Biliyer drenaj (safra yolları drenajı): Genellikle tümörlere bağlı tıkana sarılığı oluşturur.
- Safra kesesi drenajı (Bazı safra kesesi iltihabında safra kesesi belirgin genişler)
- İdrar yolları drenajı: Burada böbrek idrar oluşturan bölgeye bir tüp konabilir ya da üreter kanalına bir tüp yerleştirilebilir.
- Sıvı drenajları: En çok akciğerde biriken ve nefes almayı zorlaştıran sıvılar ve karında biriken ve karında belirgin gerginleşme ve ağrı oluşturan sıvılar.
- Abse drenajları: Vücut içinde belirli büyüklüğe erişmiş tüm abseler eskiden ameliyatla şimdi tüp drenajları ile tedavi edilir.