Kanser Tedavisinde Girişimsel Radyoloji
Onkolojik girişimler ya da girişimsel onkoloji kanser hastalarında yapılan girişimsel (ameliyatsız) yöntemleri tanımlar.
Kanser hastalarında girişimsel tedaviler, bazı kanser hastalıklarının ameliyatsız, konforlu ve etkin bir şekilde tedavi edilmesini sağlayan ya da diğer tedavi yöntemlerine (ameliyat ya da kemoterapi gibi) yardımcı olan tedvailerdir.
Kanser bilimi tıbbi (medikal) onkoloji bölümünün uğraşıdır. Girişimsel kanser tedavileri tıbbi onkoloji bölümüyle işbirliği yaparak bu hastaların tedavilerinde yardımcı bir rol oynar.
Girişimsel kanser tedavisi, bazı kanser türlerinde daha önce ameliyatla ya da kemoterapi ile yapılan tedavilere alternatif olarak ortaya çıkan tedavi yöntemleridir. Tüm bu tedaviler -tüm girişimsel tedai işlemlerinde olduğu gibi- bir görüntüleme (anjiyografi, bilgisayarlı tomografi ya da ultrason gibi) eşliğinde yapılır. Bu nedenle ameliyat değildir. Tüm işlemler bir iğne deliğinden girilerek lokal (bölgesel) anestezi eşliğinde yapılır. Bazı işlemlerde hastane yatışı gerekmez. Bir kaç saatlik gözlem sonrası hasta evine gönderilir. Bazı işlemlerde ise bir gün seyrek olarak bir günden daha fazla yatış gerekir.