İki tür kan sulandırıcı ilaç vardır:
1) ANTİKOAGÜLAN İLAÇLAR: Bunlar daha güçlü kan sulandırıcıdır. Genellikle toplardamarda pıhtı (venöz tromboz yani toplardamar pıhtılaşması) oluştuğu zaman kullanılır.
Antiokagülan ilaçlar
a) Damardan kullanılan standart heparin: Genellikle hastane ortamında kullanılır.
b) Düşük molekül ağırlıklı heparinler: Bunlar çok sık kullanılan, hazır iğnelerle deri altına uygulanan heparinlerdir. Eczaneden alındığı şekliyle isimleri Clexane, Enox, Hibor vb'dir.
c) Coumadin (Warfarin): Hap olarak kullanılan antikoagülan ilaçtır. 50 yıldan uzun süredir kullanılır. Ancak her bireyde kana bakılarak doz ayarlandığı için kullanımı bazen zor olabilir. Coumadin K vitamini ile ilgili bir ilaç olduğundan yüksek miktarda K vitamini içeren yiyecekler yenirse etkinliği azalabilir. Günlük K vitamini ihtiyacı erişkin için 70-140 (ortalama 100) mikrogram arasındadır. Bu miktarda K vitaminin alınmasında sakınca yoktur. Bundan daha fazla K vitamini uzun süre kullanılırsa Coumadin etkisini engelleyebilir. K vitamini içeren gıdaların diyetten tamamen çıkarılması mümkün değildir. Yüksek dozda K vitamini içeren gıdaların günlük miktarını azaltmak faydalı olacaktır. Ancak beslenme şemanızda günlük K vitamini miktarınızı sabit tutabilirseniz (örneğin her gün aynı miktarda kıvırcık salata yemek gibi), gıdaların ilaç dozunu etkilemesini engelleyebilirsiniz.
Hangi yiyecekler coumadin etkinliğini bozar? Lahana, brüksel lahanası, brokoli, kuşkonmaz, hindiba, beyaz lahana, marul, ıspanak, şalgam, kara lahana içinde K vitamini vardır. Bunları normal şekilde tüketirsek sorun olmaz. Ama bir dönem çok fazla tüketirsek coumadin ilacının etkinliğini yani kan sulandırma gücünü azaltabilir.
d) Yeni çıkan doğrudan etkili antikoagülanlar. Bunlar nispeten yeni çıkan tablet şeklinde ağızdan alınan ilaçlardır. Xarelto, eluquis, pradaxa bu tür ilaçlardandır.