Rahim miyomu nedir ?
Rahim miyomu, rahim dokusundan köken alan iyi huylu bir tümördür. Rahim miyomları kadın üreme organlarının en sık rastlanan tümörüdür. 35 yaşın üzerindeki her üç kadının birinde miyom saptanır. Bir ya da birden fazla olabilir. Büyüklükleri 1 ile 20 cm arasında değişir. Miyom bazen fibroid, leyomiyom, veya fibromiyom olarak da adlandırılabilir. Genellikle rahim içinde aynı anda birden fazla miyom bulunur, bazen aynı rahimde onlarca miyom olabilir. Kadınlık hormonu olarak bilinen östrojen, miyomların büyümesine yol açar. Bu nedenle miyomlar genellikle üreme çağında ve hamilelikte daha fazla büyürler, menapoz da ise genellikle küçülür.
Miyom embolizasyonu kadınların oldukça sık görülen rahim miyomlarının tedavisinde yaklaşık 20 yıldan beri kullanılan bir anjiyo tedavisidir. Amerika'da çok yaygın yapılır. Avrupa ve ülkemizde daha az bilinir. . Ameliyata göre daha kolay ve riskleri az olan bir tedavidir.
Miyom (aynı zamanda fibroid ya da leiomiyom diye de adlandırılır) kadınlarda rahim kaslarından gelişen iyi huylu bir tümördür. Kanser (kötü huylu tümör) değildir. Bazı kadınlarda ciddi şikayet oluşturur ve tedavi gerektirir. Genel bilgiler miyom tedavisi sayfasında anlatılmıştır. Miyomum embolizasyon dışındaki tüm tedavilerini kadın doğum uzmanları yapar. Miyom embolizasyonunu bizler yani Girişimsel Radyoloji uzmanı yapar.
Miyom Embolizasyonu
Embolizasyon kelime olarak "anjiyografi ile damar tıkanması" işlemidir. Miyom embolizasyonu miyomların anjiyo ile besleyici damarlarını tıkayarak yapılan ameliyatsız bir anjiyografi tedavisidir. Girişimsel Radyoloji uzmanı yani bizler tarafından yapılır. Bu anjiyo tedavisi kasık ya da kol damarından girilerek yapılır. Amerika'da bu işlem uterin fibroid embolizasyonu olarak da adlandırılır. Uterin=rahim, fibroid=miyom