Skleroterapi Nedir?

Skleroterapi kısa bilgiler 

  • Skleroterapi bir iğne ile varis damarlarına girilerek ilaç verilmesi işlemidir.
  • Tedavide amaç dışarıdan bakınca görülen gereksiz varis damarlarının yok edilmesidir. Skleroterapi bu konuda en etkili tedavidir.
  • Büyük varislerin cerrahi olarak çıkarılması (flebektomi) da çok etkilidir. 
  • Skleroterapi varise yol açan büyük damar (safen ven) yetersizliğinde pek kullanılmaz. 
  • Sıvı ve köpük ilacı ile yapılır. Köpük  ilacı ile yapıldığında köpük tedavisi denir. 
  • İşlem iğne girimleri nedeniyle çok hafif ağrılı olabilir. 
  • Biz hastanemizde işlemin tamamen ağrısız olması için işlemi damardan uygulanan rahatlatıcı ve ağrı kesici ilaçlarla (sedasyon) yaparız. 
  • İşlemden sonra eve dönersiniz. Skleroterapi tedavisi sonrası günlük yaşantınız etkilenmez. Dinlenmeniz gerekmez. 
  • Tedavi sonrası varislerin kaybolması genellikle uzun zaman alır. Bu nedenle tedavi sonrası sabırlı olmak gerekir. 

Skleroterapi tedavisi nedir?

Skleroterapi kılcal, orta boy ya da büyük bir varise ince bir iğne ile girip, ilaç vererek o damarın kurutulması ya da yok olmasını sağlayan tedavi yöntemidir. Sklero=kurutma, yok etme; terapi=tedavi anlamına gelir. Diğer bir adı variste iğne tedavisidir. Bu tedavi için kullanılan tek bir ilaç vardır yani her merkez ve her hekim aynı ilacı (polidokanol) kullanır.

Skleroterapide ilaç iki şekilde uygulanır:

  1. Olduğu gibi sıvı haliyle (sıvı skleroterapi)
  2. İşlem sırasında özel bir yöntemle köpürtülerek (köpük skleroterapi ya da köpük tedavisi) İkisi arasında en önemli fark köpük tedavisinin daha etkili olması ve büyük damarlarda daha sık kullanılmasıdır.

İkisi arasında en önemli fark köpük tedavisinin daha etkili olması ve büyük damarlarda daha sık kullanılmasıdır.

Skleroterapi

Köpükle varis tedavisi

Skleroterapi hangi varislerde kullanılır?

Skleropterapi aslında tüm varis türlerinde yani hem kılcal damarlarda, hem yeşil renkli orta boy damarlarda hem de büyük varis tedavisinde kullanılır. Damar çok ince ise genellikle sıvı hali, büyükse köpük skleroterapi kullanılır.

Skleroterapi büyük damar (safen toplardamarı) kapak yetmezliğinde kullanılır mı?

Safen toplar damarında kapak yetmezliği (ki buna bazen iç varis de denir) bacaklarda özellikle diz altında büyük varis oluşumuna yol açar. Yani büyük varislerin kaynağıdır. Bu damarın tedavisi gözle deriden görülen varis tedavisinden biraz daha farklıdır. Bu büyük bir damardır. Bu damarların tedavisinde skleroterapi değil daha çok damar içi lazer, radyofrekans ya da yapışkan (zamk) yöntemi kullanılır. Köpük tedavisinin bu damarı kapatma oranı %75 düzeyindedir. Ancak lazer, radyofrekans ya da zamk gibi ameliyatsız tedavilerde bu damarın kapanma oranı %95-%100 arasındadır. 

Skleroterapi nasıl bir işlemdir?

Genel olarak kolay bir işlemdir. İğne ile girilerek tek tek bir çok damara ilaç verilir. Varisler ne kadar yoğunsa o kadar uzun sürer ve o kadar fazla iğne girimi gerekir. Bu iğnelerin acısını hissetmemeniz için merkezimizde işlem genellikle sedasyon ve analjezi dediğimiz damardan ağrı kesici ve rahatlatıcı ilaç eşliğinde son derece konforlu olarak yapılır. 
İşlem bir ameliyathane odasında ya da muayenehanede yapılabilir. İşlem sonrası tedavi edilen kılcal damarlar ağrı yapmaz, tedavi edilen büyük varislere bazenbir kaç gün hafif ağrı yapabilir. Ağrı kesicilerle ağrı kolaylıkla kontrol altına alınır.

Skleroterapi sonrası varisler hemen kaybolur mu?

Bazı videolarda -bizler de tedaviyi uygularken- köpük ilacı verildiğinde varisin hemen kaybolduğunu görürüz. Ama aslında o anda varisin içindeki kan uzaklaştırılınca varis kayboluyor gibi görünür. İlaç verildiğinde damar etkilenir ve kapanabilir ancak derideki varis görünümünün tamamen kaybolması genellikle bir kaç ay alır. Her insanın bünyesi ve her varisin yapısı farklı olduğu için bu süre değişir. Yani bu dönem geçmeden varislerin ne kadarının kaybolacağı belli olmaz. Bu nedenle varis tedavisi olduktan sonra biraz sabırlı olmak gerekir.

Tüm varislerin tedavi ile tamamen yok olması mümkün mü?

Evet bu mümkündür. Sadece tek seansla tüm varislerin tamamen kaybolması mümkün değildir, çünkü dünyada böylesine etkili bir yöntem yoktur. Genel olarak büyük varisler çok kolay tedavi olur. Orta boy ağ şeklindeki yeşil varisler de genellikle 1-2 seansta tamamen kaybolabilir. Kılcal varisler yok etmesi daha zor olan damarlardır ve tümünün kaybolması bir kaç seans tedavi gerektirebilir.

Bir tek skleroterapi seansıyla tüm varisler kaybolur mu?

Çok az varis varsa bu mümkünolabilir ancak çok yoğun varis varsa bir tedavi seansında tüm damarların kapanması mümkün olmayabilir. Genelde bir tedavi seansında kılcal ve yeşil retiküler damarların  %60-70 kadarı kaybolur. Yani bir kısım varis mutlaka kalır. Kaybolan kısım sizi mutlu eder ve bu yeterli derseniz ek tedavi gerekmeyebilir. Eğer tümünün giderilmesini isterseniz genellikle ek seans tedavi yapılacaktır. 
Bazı merkezler ilk anda 5-6 seans tedavi yapar. Bizim merkezimizde her tedavi çok yoğundur ve genellikle bir ya da iki seans tedavi yaparız. 

Skleroterapi tedavisi günlük hayatımı etkiler mi?

Skleroterapi işlemi günübirlik bir işlemdir. Yani hastaneye yatış gerekmez. İşlemden hemen sonra yürüyerek eve gidebilirsiniz. Damardan ağrı kesici rahatlatıcı ilaçlar (sedasyon) verilmişse genellikle 2-3 saat hastanede gözlem altında kalırsınız ve sonra eve gidebilirsiniz. İşlem sonrasında da ciddi bir kısıtlama gerekemez. Her merkezde değişmekle birlikte biz sadece o gün banyo yapmamanızı bunun dışında her şeyin serbest olduğunu söyleriz.
Genellikle bir hafta kullanmanız için varis çorabı öneririz (değişik merkezlerde süre farklı olabilir) onu da gündüz giyer gece yatarken çıkarırsınız.

Skleroterapi işlemi ağrılı mıdır?

Skleroterapi için ameliyatlarda kullanılan genel anesteziye (narkoz uygulaması) gerek yoktur. Ancak çok sayıda damara iğne ile girilecekse hasta için daha konforlu ve ağrısız olması nedeniyle bir tür ağrı kesme yöntemi kullanılmalıdır. Merkezimizde hiçbir işlem sırasında ağrı olmaması ve hastaların konforla tedavi olmaları en önemli amaçtır. Bu nedenle iğne girimlerinin yaratacağı ağrının giderilmesi için gereken yöntemler kullanılır. Bunlar lokal anestezi, sinir blokları ve damardan ağrı giderici ve sakinleştirici ilaçların verilmesidir. Eğer iğne girimi korku ya da heyecanınız yaratırsa bunu işlemden önce doktorunuza bildirirseniz bu korku ve endişe damardan yapılan sakinleştirici ve ağrı kesici ilaçlarla kolaylıkla giderilebilir.

Skleroterapinin (köpük tedavisi) yan etkileri var mıdır?

Her tedavinin yan etkisi vardır. Variste iğne tedavisinin de yan etkileri olabilir. Ancak önemli yan etkileri son derece seyrektir ve bu nedenle biz bu tedaviyi son derece güvenli bir tedavi olarak tanımlarız.

Skleroterapi sonrası görülebilen yan etkiler:

  • Damarlarda hafif bir kızarma olabilir ve bir kaç günde kendiliğinden geçer
  • İğne girimlerine bağlı morluklar olabilir ve bir kaç günde kendiliğinden geçer
  • Büyük damarlarda bir kaç hafta içinde kahverengi bir leke oluşabilir (pigmentasyon) ve bir kaç ayda kendiliğinden geçer. Renk lekesi yani pigmentasyon oluşma ihtimali %10'dur yani her on kişinin birinde görülür.
  • İşlem sonrası kuru öksürük, baş ağrısı, görme bulanıklığı olabilir. Tümü aynı gün geçer, kalıcı olmaz ve son derece seyrektir (Binde bir kadar).
  • Tedavi yapılan bölgede çok ince kılcal damarlar oluşabilir. Bu tedaviden sonraki bir kaç hafta içinde olur. Bir kısmı geçer ancak küçük bir kısmı kalıcı olabilir. Tedavi edilen damarlara göre çok daha küçük ve azdır. Bunun görülme oranı da %10 civarıdır.
  • İğne girim yerinde ilaç damar dışına çıkarsa küçük bir yara oluşturabilir. Genelde 300 de bir oranındadır. Yara tamamen geçer ancak deriyi yaktığı için geçmesi 2-3 ay alabilir.
  • Köpük ilacı normal damarı etkilerde normla damarda tıkanma olabilir. Yüzlerce normal damarımız vardır ve bu genellikle sorun yaratmaz ancak ana damarlarda tıkanma olursa (bu da binde 1 ile 3 oranında bildirilmiştir) ayak şişliği oluşturabilir. Bunu en aza indirmek için her hastaya işlemden sonra aynı gün bol yürümesi önerilir.