Venöz malformasyonda skleroterapi ya da iğne tedavisi nasıl yapılır?
Girişimsel radyolojinin yaptığı iğne ile ablasyon tedavisi (skleroterapi, köpük tedavisi) hem şikayetleri giderme hem de görünümü düzeltme konusunda başarılıdır.
İşlemin bir anjiyografi odasında yapılması daha faydalıdır. Ancak işlem bir anjiyo işlemi değildir. Daha basit bir işlemdir.
Ultrason eşliğinde yani ultrasonla görerek ince iğnelerle damar yapılarının içine girilir. Damar yapının yoğunluğuna göre birkaç iğne girimi ya da daha fazla girim gerekebilir.
Her bir damara girdiğinde damara renkli bir ilaç verilerek anormal damarlar ve bunların döküldüğü normal damarlar görüntülenir.
Damar içine girildiğinde her bir damarın içine ilaç verilerek damarın iç kısmının kurutulması ya da büzüşmesi sağlanır.
Damar yapılarının yoğunluğuna göre işlem 15 ile 30 dakika kadar sürer.
Hastalar işlemden hemen sonra evine gönderilebilir. Hastanede kalma gerekmez.
İğne girimleri sırasında ağrı olmaması ve hastaların işleme ait korku ve heyecanlarının giderilmesi için kol damarından ağrı kesici ve sakinleştirici ilaçlar verilir. Bu ilaçlar hastaları uyutmaz ancak işlem sırasında uyumak isteyen hastalarımız olursa bunu da yerine getiririz.
Böylece işlem çok konforlu bir şekilde yapılır.
İşlem ağrısız olarak yapılır. İşlemden sonraki günlerde ise tedavi edlen damarlarda sertleşme ve ağrı olabilir. Bu ağrı bir kaç gün sürebilir. Bazı hastalarda ise hiç ağrı olmaz.
Ağrılar tamamen geçicidir. Bir kaç gün sonra ağrı hissedilmez. İşlemin iyileştirici etkisini görmek zaman alabilir. Bu 2 ya da 3 ay sürebilir. Yani tedavi edilen mor damarların kaybolması zaman alacaktır.
Bu tedavi etkili bir tedavi midir?
Bir çok hastamıza -yeni tedaviler çok iyi bilinmediği için- bunun tedavisinin olmadığı söylenir. Ancak bu doğru değildir. Bu hastalığın çoğunluğunda girişimsel tedavi mümkündür. Tedavinin en önemli avantajı kolay ve emniyetli olmasıdır. Ancak tek bir tedavi ile hastalığı tamamen yok etmek mümkün olmayabilir. Birden çok tedavi seansı gerekebilir.
Hastaların hastaneye yatması gerekmez. İşlem çoğunlukla damardan ağrı kesici ve rahatlatıcı ilaçların verilmesiyle yapılır. Yani narkoza gerek yoktur. İşlemden hemen sonra hasta evine gönderilebilir.
Venöz malformasyonda iğne tedavisi son derece etkilidir.
Venöz malformasyonlarda tekrar tedavi gerekir mi?
İğne yöntemi ile tedavi genellikle birden fazla seans gerektirir. Ancak kaç seans gerektireceği tamamen damar yapılarının yoğunluğu ve büyüklüğü ile ilgilidir.
Ameliyattan sonra malformasyon tekrarlamış ise iğne tedavisi uygulanabilir mi?
Evet. Venöz malformasyonlar daha önce ameliyat ya da iğne tedavi olsa da tekrar iğne tedavisi yapmak her zaman mümkündür.