Diyabetik ayak yarası nedir?
Diyabetik ayak yarası şeker hastalarının ayaklarında yara ya da ülser oluşmasıdır. Ayakta gelişen bu yaralar genellikle uzun süreden beri (5-10 yıldan daha uzun süredir) diyabeti olan hastalarda görülür. Kısa süredir diyabeti olanlarda seyrektir. Hastalığın süresi arttıkça görülme ihtimali de artar. Şeker hastalarının %20'sinde yani her 5 şeker hastasının birinde yaşamı boyunca ayakta yara oluşma riski vardır. Şeker hastalarında ayakta yara gelişirse bu genellikle basit bir yara değildir. İleri evre şeker hastalığı göstergesidir.
Şeker hastalarında ayakta yara gelişmişse bu ya nöropati (sinir ucu hasarı) ya da damar tıkanıklığına (periferik arter hastalığı) bağlıdır. Yarada enfeksiyon yani mikroplu iltihap olması sıktır ve bu yaranın iyileşmesini çok daha zorlaştırır. Diyabetik ayak yarası olan hastaların %80'inde nöropati (sinir uçları hasarı), %50 sinde damar tıkanıklığı ve %30-50'sinde enfeksiyon vardır.
Ayağında yara gelişen her şeker hastasının bacak damar tıkanıklığı yönünden araştırılması gerekir. Bunun için renkli Doppler ultrason yeterlidir. Eğer damar tıkanması varsa bu tıkanmanın anjiyo ya da ameliyatla açılması yaranın iyileşmesi hızlandırır, bazen ayak ya da parmak kesilmesini engelleyebilir.
Diyabetik ayak yaralarında önemli sorunlardan biri hastada damar tıkanması olabileceğini düşünülmemesi ve bu yönden inceleme yapılmamasıdır.